Om een website te laten inspecteren, meldt u zich aan bij een van de inspectie-instellingen. Uw website wordt dan aan de hand van de evaluatie-methodologie WCAG-EM geïnspecteerd. Is uw website toegankelijk? Dan mag u het Waarmerk drempelvrij.nl uw website plaatsen.
Door wie laten inspecteren?
Inspecties worden uitgevoerd door een inspectie-instelling die daarvoor bevoegd is geacht door Stichting drempelvrij.nl. Om een officiële inspectie-instelling voor Stichting Waarmerk drempelvrij.nl te worden, moet een organisatie voldoen aan de eisen van de Stichting drempelvrij.nl. Daarnaast moet de organisatie deskundig zijn op het gebied van toegankelijkheid en voldoende ervaring hebben met het inspecteren van websites. Meer over de eisen aan inspectie-instellingen.
De inspectie-instellingen
Stichting Accessibility
Stichting Accessibility is expertisecentrum op het gebied van kwaliteit en toegankelijkheid van ICT.
Cardan Technobility
Cardan Technobility is uw partner voor inspecties, advies en trainingen op het gebied van digitale toegankelijkheid.
Keurmerkinstituut
Het Keurmerkinstituut onderzoekt en beoordeelt producten, diensten en organisaties en verzorgt opleidingen om zijn kennis te verspreiden. Het Keurmerkinstituut inspecteert websites om de gebruikerservaringen van bezoekers te verbeteren.
Procedure
De procedure voor het behalen van het waarmerk is eenvoudig.
- Aanmelden: Meld u aan voor een inspectie bij een van de inspectie-instellingen.
- Afspraken maken: De inspectie-instelling neemt contact met u op om afspraken te maken over het gewenste niveau van inspectie, de planning en de kosten.
- Inspectie: Op de afgesproken datum inspecteert de inspectie-instelling uw website aan de hand van de richtlijnen. De inspectie duurt ongeveer een week, afhankelijk van de gemaakte afspraken.
- Rapport: Na de inspectie ontvangt u een inspectierapport met daarin de resultaten.
- Plaatsing in het register: Uw website wordt in het register Waarmerkdragers opgenomen.
- Certificaat ontvangen: Als uw website voldoet aan de eisen ontvangt u het inspectiecertificaat en mag u het groene waarmerk van het niveau waarop is geïnspecteerd op uw website plaatsen.
- Herinspectie: Als er problemen zijn ontdekt tijdens de inspectie staat in het inspectierapport een verbetervoorstel om deze problemen op te lossen. Zodra u de verbeteringen hebt doorgevoerd, worden de knelpunten opnieuw geïnspecteerd. U kunt nu alsnog het waarmerk behalen.
Kosten
De kosten voor een inspectie bestaan uit twee delen.
De kosten voor de inspectie zelf
De hoogte van deze kosten hangt af van de omvang van de website en het niveau waarop moet worden geïnspecteerd. Voor de kosten van een inspectie kunt u een offerte aanvragen bij de inspectie-instellingen.
De kosten voor afgifte van het waarmerk door Stichting drempelvrij.nl
Voor het Waarmerk drempelvrij.nl wordt een vast afdrachtbedrag gehanteerd. Dit is een bedrag per jaar, dat niet gerelateerd is aan de omvang van de inspectie:
- Voor drempelvrij niveau 1 en 2: € 300,00 voor 3 jaar.
- Voor een afgebakend deel van de website: € 225,00 voor 3 jaar.
Ingangsdatum
De inspectie op WCAG 2.1 gaat in op 1-11-2019. Met terugwerkende kracht kunnen organisaties die websites (hebben) laten inspecteren op WCAG 2.1 of zijn ingepland vanaf 30-9-2019 in deze regeling meelopen.