Voordelen van een toegankelijke site

Het Waarmerk drempelvrij.nl behalen doet u niet alleen voor uw bezoekers, maar ook voor uzelf. Een toegankelijke website kan door meer mensen bezocht worden. Een toegankelijke website is vaak ook sneller en beter vindbaar in zoekmachines.

U bereikt meer mensen

Een website die een gevarieerde groep mensen bereikt

U bereikt met een toegankelijke website niet alleen mensen met een visuele, auditieve, verstandelijke en motorische handicap. Ook senioren, mensen met kleurenblindheid, mensen met dyslexie en mensen die Nederlands als tweede taal spreken hebben baat bij een toegankelijke website. Voor overheidsorganisaties betekent het dat alle burgers toegang hebben tot uw informatie. Voor bedrijven betekent het een groter bereik, meer bezoekers en meer klanten.

U wordt gevonden

Een pagina met zoekresultaten. Eén resultaat is vergroot met een vergrootglas.

Zoekmachines zijn 'blind'. Net als bezoekers met een visuele beperking hebben ze geen boodschap aan afbeeldingen, scripts en Flash, maar lezen ze vooral de teksten op uw website. Een toegankelijke website voorziet in tekstuele alternatieven voor alle niet-tekstuele content. Toegankelijke webteksten zijn bovendien voorzien van markup die aangeeft wat koppen, paragrafen en lijsten zijn. Toegankelijke websites kunnen daarom ook door zoekmachines beter 'gelezen' worden. Zo vinden uw bezoekers uw website zonder problemen in een zoekmachine.

Uw website werkt voor iedereen

Een website die wordt getoond op een groot scherm, een mobiele telefoon en met een brailleregel.

Een toegankelijke website werkt in alle browsers, op alle platforms en op alle apparaten. Dus in Internet Explorer, maar ook in Google Chrome. Op de iPhone en op de Samsung. Op die oude PC in de bibliotheek en op uw nieuwe Macbook. Een toegankelijke website werkt ook met software die de tekst van het scherm opleest, en met een brailleleesregel die de tekst op de website vertaalt naar braille. Een toegankelijke website werkt zonder muis. Dat is handig voor een bezoeker die met zijn laptop in de trein zit en geen plek heeft voor de muis. Het is ook ideaal voor bezoekers die door ouderdom of een motorische beperking de muis niet kunnen bedienen.

U bespaart kosten

Een spaarvarken waar twee munten in worden gedaan.

De code van uw website zit goed in elkaar. Dat geldt helemaal als u kiest voor WCAG 2.1. Later aanpassen of uitbreiden is daardoor geen probleem. Ook laadt uw website sneller en bespaart u op bandbreedte. Dat komt doordat toegankelijke websites vaak minder overbodige en verouderde code gebruiken. Bij websites die aan WCAG 2.1 voldoen is dit soort code zelfs verboden.

U toont uw sociale betrokkenheid

Een zakenman en -vrouw met een groot hart, staand voor een kantoor dat ook een hart draagt

Met het behalen van het Waarmerk drempelvrij.nl laat u zien dat u al uw bezoekers serieus neemt. Het (laten) bouwen van een toegankelijke website is een manier om het standpunt van uw organisatie op het gebied van verantwoord ondernemen tot uiting te brengen. Door uw website toegankelijk te maken sluit u niemand buiten.

Uw klanten zijn tevreden

Een cursor die het maximum van vier sterren in een waardering aanklikt.

Uw website is snel, goed vindbaar via zoekmachines als Google en werkt voor iedereen naar behoren. Dat zorgt voor tevreden klanten.

Wat anderen zeggen over de voordelen van toegankelijkheid: