Terug naar nieuwsoverzicht

Toetsingsniveaus en logo's drempelvrij versie 2 vastgesteld

Zowel de niveaus als de logo's voor het voldoen aan versie 2 van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) en Webrichtlijnen zijn bekend. Stichting Waarmerk drempelvrij.nl heeft deze vastgesteld.

4 niveaus van toetsing op WCAG 2.0 / Webrichtlijnen 2

Versie 2 van WCAG / Webrichtlijnen kent 3 niveaus:

  • Level A
  • Level AA
  • Level AAA

Op basis van hiervan heeft Stichting Waarmerk drempelvrij.nl 3 niveaus van toetsing én de bijbehorende logo's vastgesteld

  • drempelvrij niveau 1: site voldoet aan WCAG 2.0 / Webrichtlijnen 2, Level A
  • drempelvrij niveau 2: site voldoet aan WCAG 2.0, Level AA
  • drempelvrij niveau 3: site voldoet aan Webrichtlijnen 2, Level AA

Het volledig voldoen aan Level AAA is meestal niet nodig en is daarom ook niet meegenomen bij de toetsingsniveaus.

Gekozen is verder om de bekende logo's van versie 1 te gebruiken.

Overigens spreekt WCAG niet over een 'site', maar over een 'verzameling webpagina's'. Waar we hier spreken over 'site', bedoelen we dus een verzameling webpagina's.

drempelvrij niveau 1: groen logo zonder sterren
Afbeelding van het logo Waarmerk drempelvrij.nl

Blijkt uit de inspectie dat uw site voldoet aan Level A van WCAG 2.0 of Webrichtlijnen 2, dan mag u het groene logo zonder sterren voeren. Dit is drempelvrij niveau 1. Bij de uitleg van het logo staat of het logo betrekking heeft op WCAG of op Webrichtlijnen.

drempelvrij niveau 2: groen logo met 2 sterren
Afbeelding van het logo Waarmerk drempelvrij.nl met twee sterren

Haalt u Level AA van WCAG 2.0, dan heeft u recht op het voeren van het groene logo met 2 sterren. Uw site voldoet dan aan drempelvrij niveau 2.

drempelvrij niveau 3: groen logo met 3 sterren
Afbeelding van logo Waarmerk drempelvrij.nl met drie sterren

Het hoogste niveau is drempelvrij niveau 3. Daarbij hoort het groene logo met 3 sterren. Voldoet uw site aan Webrichtlijnen 2 Level AA, dan mag u dit logo op de site plaatsen.

Deel van de site voldoet: oranje logo
Afbeelding oranje logo Waarmerk drempelvrij.nl

Het kan zijn dat slechts een deel van de site voldoet aan Level A of AA ( WCAG 2.0 of Webrichtlijnen 2). U mag dan het oranje logo op de homepage plaatsen.

Extra succescriteria gehaald

Het kan zijn dat u een aantal succescriteria heeft gehaald, maar dat deze geen recht geven op een logo van een hoger niveau. Bijvoorbeeld u voldoet aan niveau 1 en heeft daarnaast nog enkele criteria gehaald op niveau 2. Op de uitlegpagina die bij het logo hoort, kunt u dit aangeven.

Logo's vanaf 15 april 2013

Vanaf 15 april 2013 kunnen sites het Waarmerk drempelvrij.nl krijgen met het bijbehorende logo. Een inspectie aanvragen van de website kunt u nu al doen bij de verschillende inspectie-instellingen. Dat zijn Sogeti, Qualityhouse en de Stichting Accessibility.

  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

Nieuwsarchief