Terug naar nieuwsoverzicht

Sinterklaasuitzending ontoegankelijk voor doven en slechthorenden – ook op internet

Een afbeelding van het Sinterklaasjournaal met gebarenpietDe gebarenpieten zijn van de televisie verdwenen. De actie 'Intocht zonder gebarenpiet. Dat pikken we toch zomaar niet!' van Dovenschap, de JongerenCommissie en de FODOK, heeft dit ondanks de vele handtekeningen niet voorkomen.

Door de bezuinigingen kan de publieke omroep niet langer twee zenders reserveren voor de intocht van Sinterklaas. Hun uitgangspunt is altijd geweest dat zij wel programma's uit willen zenden met gebarentolken, maar dan alleen als het programma op hetzelfde moment ook zonder gebarentolk te zien is. De publieke omroep is bang dat teveel horenden zich gaan ergeren aan de gebarentolk. Vanuit de belangenorganisaties is gesuggereerd om te kijken naar een compromis, door bijvoorbeeld de gebarenpieten kleiner in beeld te brengen. Hier is men niet op ingegaan.

Belangenorganisaties teleurgesteld

De belangenorganisaties reageerden teleurgesteld op deze beslissing. Door dit besluit is het voor dove kinderen moeilijker en minder gezellig om met het gezin samen naar de intocht te kijken. Naast het feit dat het programma door doven minder gemakkelijk te bekijken zal zijn, benadrukken de belangenorganisaties ook het belang van gebarentaal op de televisie. Een gebarenpiet in beeld brengt mensen op een positieve manier in aanraking met het bestaan van gebarentaal. En dat is voor doven heel belangrijk. Bij de publieke omroep hebben ze zich dit vooraf niet gerealiseerd. Zij betreuren dan ook de emoties die dit besluit in de dovengemeenschap heeft opgeroepen. De manager van Z@pp-Z@ppelin heeft beloofd zich te gaan inzetten om bij meer kinderprogramma’s aandacht te vragen voor doofheid en gebarentaal.

Gebarenpieten op internet

Bij de intocht van Sinterklaas konden de gebarenpieten via internet worden bekeken op Z@ppelin. Maar bij het Sinterklaasjournaal op www.sinterklaasjournaal.nl ontbreken zowel gebarenpieten als ondertiteling.

  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

Nieuwsarchief