Terug naar nieuwsoverzicht

BZK en Stichting Waarmerk drempelvrij.nl werken samen aan nieuwe versie Webrichtlijnen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl gaan samen werken aan een nieuwe versie van de Webrichtlijnen. De nieuwe versie wordt gebaseerd op de meest recente internationale toegankelijkheidsnormen. Dat leidt naar verwachting tot eenduidiger kwaliteitseisen aan websites en webapplicaties. Daarnaast worden de Webrichtlijnen eenvoudiger toepasbaar, waardoor websites sneller toegankelijk te maken zijn. Ook zullen de nieuwe Webrichtlijnen beter aansluiten bij de interactieve Web 2.0 ontwikkelingen.

Sinds 2006 zijn alle overheden verplicht om te voldoen aan de Webrichtlijnen en daarmee de toegankelijkheid en kwaliteit van overheidswebsites te waarborgen. Als een website aan de Webrichtlijnen voldoet, is de site beter toegankelijk voor personen, mobiele apparaten (zoals telefoons) en zoekmachines. Veel overheden werken al aan het toegankelijker maken van hun websites.

Aanpassing van de Webrichtlijnen is noodzakelijk, aangezien de internationale normen voor toegankelijkheid van websites zijn gewijzigd. Deze normen zijn vastgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Na vaststelling van de nieuwe Webrichtlijnen (gepland eind 2010) komt er een overgangsperiode die aansluit bij de normale vervangingsperiode van websites. Voor overheden en andere organisaties betekent dit dat zij gewoon door kunnen gaan met aanpassing van hun websites op basis van de huidige Webrichtlijnen. Immers: nu aanpassen levert sneller een toegankelijke website op.

  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

Nieuwsarchief