Terug naar nieuwsoverzicht

Afbeeldingen en alt-attributen

De laatste maand is op verschillende sites te lezen dat de normcommissie van het Waarmerk drempelvrij.nl besloten zou hebben dat alt-attributen bij afbeeldingen voortaan anders beoordeeld mogen worden. Er is echter geen besluit genomen dat afwijkt van de bestaande norm. Vanwege de verwarring en vragen hierbij een korte uitleg hoe het zit.

Bij de normcommissie is een vraag binnengekomen over het testen van afbeeldingen. Door een inspectie-instelling waren foto’s afgekeurd die voorzien waren van een alternatieve tekst.

Een foto van de televisietoren van HilversumEen voorbeeld was een pagina over vrije tijd en toerisme op de website van de gemeente Hilversum met de volgende foto en het alt-attribuut ‘Televisietoren in de natuur’.

De inspectie-instelling heeft deze afbeelding en soortgelijke afbeeldingen afgekeurd onder ijkpunt 1.1, omdat het een decoratieve afbeelding zou zijn en daarom geen alt-tekst (een leeg alt-attribuut) zou mogen hebben.

De normcommissie heeft deze vraag behandeld en bevestigt dat niet in het normdocument staat dat afbeeldingen zoals hier genoemd, moeten zijn voorzien van een leeg alt-attribuut. De site is niet terecht afgekeurd op ijkpunt 1.1. Het besluit is geen afwijking van wat al in het normdocument staat.

Er is geen harde grens tussen wat decoratieve of informatieve/functionele afbeeldingen zijn. Als er twijfel is of een afbeelding informatief of niet-informatief is, dan heeft hierin de redacteur enige vrijheid. Hij mag de afbeelding voorzien van een adequate alternatieve tekst.

Als er vragen zijn over inspectie-uitslagen, kunnen deze via info@drempelvrij.nl aan de normcommissie worden voorgelegd.

  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

Nieuwsarchief