Terug naar nieuwsoverzicht

Aandacht Nationale ombudsman gevraagd voor digitale toegankelijkheid

In een blog op de website van het Rathenau Instituut zegt nationale ombudsman Reinier van Zutphen dat de overheid ervoor moet zorgen dat álle burgers mee kunnen doen.

De wereld digitaliseert en de overheid gaat daar in mee. Dat is begrijpelijk en wenselijk. Maar digitalisering kan een deel van de bevolking uitsluiten. Dat mag niet gebeuren. De ombudsman vindt dat de overheid zich extra moet inspannen voor mensen die niet vanzelf mee kunnen komen. Dat is de verantwoordelijke overheid van een inclusieve samenleving aan zichzelf verplicht. Dus altijd maatwerk, een alternatief kanaal en persoonlijk contact voor wie dat nodig heeft. 

De ombudsman zal de overheid daarop blijven aanspreken en de ontwikkelingen in de digitalisering vanuit het perspectief van burgers kritisch blijven volgen. 

In het Dossier digitalisering van de Nationale ombudsman ontbreekt aandacht voor de digitale toegankelijkheid van websites. Veel burgers, met name mensen met een beperking en ouderen, hebben geen problemen met de digitalisering op zich, mits alle overheidswebsites toegankelijk zijn.
Stichting drempelvrij.nl pleit er bij de ombudsman voor om vanaf nu dit aspect mee te nemen.

 Lees de brief aan de Nationale ombudsman.

  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

Nieuwsarchief